Avustan ammattitaidolla kaikissa lapsiasioihin liittyvissä kysymyksissäsi. Osaamisaluettani ovat myös lastensuojeluasiat.
Vanhempien elämänmuutoksiin liittyvissä tilanteissa nousee monesti esiin kysymyksiä lapsen huoltajuuteen, asumiseen, tapaamisoikeuteen sekä elatukseen liittyen. Vanhemmat pyrkivät ensisijaisesti neuvottelemaan näistä kysymyksistä lastenvalvojan luona ja monesti siellä löydetäänkin asioihin ratkaisu. Välillä kuitenkin tulee väistämättä eteen tilanne, että asioista ei saada sovintoa aikaiseksi lastenvalvojan luona. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä minuun, lapsiasiat tuntevaan asianajajaan. Annan sinulle asiaan liittyvää neuvontaa ja kartoitan, voitaisiinko asianajajien avustuksella saavuttaa asiassa sovinto.
Lapsia koskevat riidat ovat vanhemmille erityisen raskaita ja ne vaikuttavat myös lapsiin, jolloin sovinnon mahdollisuudet ovat tärkeää selvittää. Tätä varten myös tuomioistuimessa on mahdollista yrittää sovitella asiaa tuomioistuinsovittelussa (Follo), jossa olen sinun avustajanasi mukana.
Olen hoitanut useita Follo-sovitteluita sekä pitkittyneitä lapsiasioihin liittyviä riita-asioita. Avustan ammattitaidolla kaikissa lapsiasioihin liittyvissä kysymyksissäsi. Osaamisaluettani ovat myös lastensuojeluasiat ja avustan sinua esimerkiksi kiireelliseen sijoitukseen, huostaanottoon ja sijaishuoltoon liittyvissä asioissa.
Mitä lapsiasioihin kuuluu?
Lapsiasiat käsittävät asioita, kuten lapsen huoltajuus, tapaaminen ja asuminen sekä elatus. Huoltajuus tarkoittaa vanhemman oikeutta tehdä lasta koskevia päätöksiä ja velvollisuutta valvoa lapsen etua. Päätökset voi koskea esim. päiväkotia, koulua ja terveydenhoitoa. Pääsääntönä on yhteishuoltajuus. Vanhempien välille voi syntyä huoltajuuskiista, jolloin käräjäoikeus voi määrätä vain toisen yksinhuoltajaksi tai määrätä huoltajuuteen liittyen tehtävien jaosta vanhempien kesken.
Lapsen asuminen ja tapaaminen liittyvät siihen, kumman luona lapsi asuu. Se, kenen luona lapsi asuu on lähivanhempi ja se ketä lapsi tapaa on etävanhempi. Lapsen edun mukaista on taata se, että hän saa tarpeeksi tavata etävanhempaa. Yleensä elatusapu ja lapsilisä maksetaan lähivanhemmalle.
Vaihtoehtona on myös ns. vuoroviikkoasuminen, jolloin lapsi asuu vuoroviikoin molempien vanhempien luona. Tällöinkin tehdään elatusapulaskelmat. Vuoroasumistilanteessa elatusapua voi olla tarve maksaa esimerkiksi silloin, kun toisella vanhemmalla on parempi elatuskyky kuin toisella. Elatusapu voi myös olla tarpeen, vaikka molempien vanhempien elatuskyky olisi yhtä suuri, jos toinen vanhempi vastaa suuremmasta osasta lapsen kustannuksista.
Mikä on Follo-sovittelu?
Follo on tuomioistuimen tiloissa tapahtuva asiantuntija-avusteinen tuomioistuinsovittelu, jota käytetään vain lapsiasioissa. Follo-sovittelu ei koske esimerkiksi lapsiasiaa, jossa on kyse pelkästä elatusavusta. Elatusapua koskevaa asiaa voidaan sovitella riita-asian tuomioistuinsovittelussa.
Follossa on sovitteluun erikoistunut tuomari, sosiaalityöntekijä tuomarin apuna ja molemmat vanhemmat asiamiehineen (eli lakimiehen tai asianajajan kanssa). Follossa pyritään pääsemään sellaiseen sovintoon, joka tyydyttää molempia osapuolia. Follo sovittelussa keskustelu on hyvin vapaamuotoista. Sovittelua johtavan tuomarin tehtävänä on auttaa ja tukea osapuolia sekä muita sovitteluun osallistuvia yhdessä löytämään ratkaisut riitaisiin kysymyksiin.
Follossa pääroolissa on vanhemmat. Follo on vapaaehtoinen ja molempien vanhempien tulee antaa siihen suostumus. Missä tahansa vaiheessa Follo menettely voidaan päättää, mikäli tuntuu siltä, että asiaa ei saada sitä kautta sovittua. Tällöin asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa riita-asiana.